Sega Sidibe, djembegrootmeester uit Mali

Sega Sidibe, 1944, speelt al zo'n 60 jaar djembe en is een van de weinige nog spelende djembefolas van zijn generatie. Opgegroeid in het Zuid-Westen van Mali, Wasulun, leert hij djembe spelen aan de zijde van de dorpsdrummer. Al snel blijkt Sega een zeer getalenteerd djembefola. Op 16 jarige leeftijd komt hij in Bamako en wordt al snel een veel gevraagd artiest, en begint bij de junioren. In Bamako is Sega lange tijd zeer populair en  de nummer 1 op  vele feesten en bruiloften. Zijn spel is het spel van een  instrumentalist, hij koppelt technische  perfectie aan een verradelijke timing, en weet als geen ander het onderste uit de ketel te halen.

Na de onafhankelijkheid in 1960 worden in alle regio's Balletten gevormd waarin de verschillende bevolkingsgroepen hun cultuur uitdragen. Van 1965 tot 1990 is Sega   eerste solist van de “Troupe du District de Bamako” en tevens  artistiek leider. Hij is  verantwoordelijk voor  het repertoire, bestaande uit de verschillende stijlen van de diverse bevolkingsgroepen in Mali. Van zijn hand zijn “Djifili” en “Dougoubadia” de bekendste ballet-stukken. Vele malen wint  hij met zijn groep de beker  tijdens de jaarlijkse Biennales, een competitie tussen verschillende groepen uit heel Mali. Veel bekende en minder bekende  artiesten zijn door Sega opgeleid, o.a. Oumou Sangare.

Halverwege de jaren '80 legt hij zich  toe op het overdragen van zijn uitgebreide kennis, en werpt zich op als bewaker van de traditie van het djembespel. In Bamako heeft hij zijn eigen drum-academie en jaarlijks bezoekt hij Europa gedurende 2 maanden voor het geven van workshops en masterclasses. In de workshops ligt het accent op het ontwikkelen van je solo. Vanuit de begeleiding en 1 of 2 doundouns wordt de solo langzaam opgebouwd. Door de minimale begeleiding is er veel ruimte voor de solist.

Sega heeft technieken ontwikkeld die uniek zijn en langzaam zelfs dreigen te verdwijnen. Een workshop met Sega is  zeer de moeite waard voor iedereen die zich wil verdiepen in het djembespel. Daarbij ligt het accent op techniek,sound en het spelen vanuit een muzikale benadering.  Zijn djembeworkshops bieden een unieke kans om kennis te maken met zijn schat aan informatie,  zijn oneindige solovariaties, zijn muzikaliteit en zijn verfijnde techniek. Van Sega Sidibe is bij het label Musique du Monde een CD uitgebracht met muziek uit zijn geboortestreek  Wasulun, onder de titel “Fenkorrow”. In 2008 kwam zijn tweede CD NJAGA uit op het PXP-label.